En begravelse er en viktig seremoni som markerer slutten på et menneskeliv, og det er naturlig å ønske en verdig avskjed. Men for mange kan kostnadene forbundet med en begravelse være overveldende. Som begravelsesbyrå er det viktig å hjelpe de pårørende med å arrangere en verdig avskjed og samtidig ta hensyn til de pårørendes økonomiske situasjon.

Kostnader knyttet til en begravelse
Kostnaden for en begravelse kan variere betydelig, fra relativt rimelig til svært dyr, basert på de valgene man tar. Seremonitype, valg av kiste, gravstein, blomster og eventuelle minnestunder påvirker alle den totale prisen. Det er viktig å huske at en verdig avskjed ikke nødvendigvis må være kostbar.

For å holde kostnadene ved en begravelse nede, finnes det flere måter som kan bidra til å redusere utgiftene uten å gå på bekostning av seremonien eller minnet om den avdøde.

Enkelt kan være like fint
Det er ikke størrelsen på en blomst som bestemmer hvor glad en er i en person. Enkle roser på kista kan være vel så effektfullt som en stor kistedekorasjon. Man kan også bruke naturlige elementer som kvister, blader, steiner og ville blomster. Dette gir en vakker, personlig og kostnadseffektiv dekorasjon.

Arranger minnestunden hjemme
Å holde minnestunden hjemme eller i en privat hage kan redusere leiekostnadene for et lokaler. Dette skaper også en intim og personlig atmosfære.

Lag mat selv
For minnestunder etter seremonien kan man lage mat selv eller be gjestene om å bidra med retter i stedet for å bestille catering. Dette kan skape en varm og fellesskapsorientert atmosfære.

Velg en enklere kiste
Valg av en enkel kiste eller urne kan også redusere utgiftene betydelig. Det finnes rimelige alternativer som fortsatt er pene og verdige, og i nedbrytbare materialer kan være både økonomiske og miljøvennlige.

Gjenbruk og oppsirkulering
Bruk gjenstander som allerede finnes i hjemmet, som gamle fotografier, smykker eller andre personlige effekter, til å lage minnebord eller dekorasjoner. Dette gir seremonien en personlig touch uten ekstra kostnader.

Egen musikk i stedet for live-musikere
Kirken godtar ofte en musikkavspilling dersom man ikke ønsker å leie inn solist. Dersom man velger en livssynsåpen seremoni, står man fritt til å bestemme den musikkformen man selv ønsker og kan lage egne spillelister. Det kan være like stemningsfullt som livemusikk og solister.

La barna bidra
Barn kan lage tegninger og dekorasjoner til seremonien. De kan kanskje også synge en sang som de forbinder med den avdøde. Mange lar også barna få dekorere kisten. Dette gir seremonien et svært personlig preg, og hjelper også barna med å ta en skikkelig avskjed.

Ved å tenke kreativt og utnytte tilgjengelige ressurser, kan man skape en vakker og verdig avskjed som ikke sprenger budsjettet. Det viktigste er å fokusere på å ære minnet om den avdøde på en personlig og meningsfull måte.