
Hva gjør jeg når noen dør? En veiledning for pårørende
Hva gjør jeg når noen dør? En veiledning for pårørende
Når noen man er glad i går bort, føles det for de fleste overveldende. Sorgen kan være tung å bære, samtidig som det er mange praktiske ting som må ordnes. Det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne, men det viktigste er å ta en ting om gangen. Her er en enkel og oversiktlig sjekkliste for hva du bør gjøre når noen dør.
Første steg – det praktiske
Hvis dødsfallet skjer hjemme, må en lege kontaktes for å bekrefte dødsfallet og utstede en dødsattest. Dette kan være fastlegen, legevakten eller ambulansepersonell. Skjer dødsfallet på et sykehus eller sykehjem, vil personalet ordne dette. Hvis dødsfallet skyldes en ulykke eller uklar årsak, vil politiet bli involvert, og i noen tilfeller kan obduksjon være aktuelt.
Når dødsfallet er bekreftet, må de nærmeste informeres. Å fortelle andre at noen har gått bort kan være en tung oppgave, og det er ofte lettere å dele ansvaret for dette litt mellom seg. Kanskje kan dere lage en ringeliste til venner og familie? Noen velger også å bruke sosiale medier for å informere, men dette bør gjøres med omtanke og i samråd med de nærmeste.
Valg av begravelsesbyrå og seremoni
Et begravelsesbyrå hjelper deg med mye av det praktiske, som transport av avdøde, planlegging av seremonien, og utfylling av nødvendige papirer. De kan også bistå med valg av kiste, urne, blomster og dødsannonse. Det kan være lurt å innhente priser fra flere byråer, da kostnadene ofte varierer mye. Velg et byrå du har tillit til at kan utføre oppgavene skikkelig.
Neste steg er å planlegge begravelsen eller bisettelsen. Skal det være en tradisjonell begravelse med jordpåkastelse, eller en kremasjon med urnenedsettelse? Var den avdøde religiøs, eller passer det bedre med en livssynsåpen seremoni? Ønsket de en enkel seremoni, eller en stor minnestund med familie og venner? Noen har kanskje uttrykt sine ønsker på forhånd, mens andre valg må tas av de pårørende.
Meldinger til offentlige instanser
Dødsfallet blir automatisk registrert hos Skatteetaten, men det er flere steder som må informeres. NAV må kontaktes dersom avdøde mottok pensjon eller andre ytelser, og etterlatte kan ha rett til støtteordninger. Arbeidsgiver må få beskjed dersom avdøde var i jobb. Banker og forsikringsselskaper får automatisk melding fra folkeregisteret om dødsfall, og kontoer sperres inntil arveoppgjøret er gjennomført. Vi kommer snart med en egen artikkel om hva man må gjøre i forhold til bank ved dødsfall.
Arv og testamente
Hvis avdøde har etterlatt seg et testamente, må dette sendes til tingretten, som avgjør hvordan arven skal fordeles. Arvingene må velge om de vil gjennomføre et privat skifte – altså ordne fordelingen selv, eller om tingretten skal ta seg av det. Dersom avdøde hadde gjeld, må arvingene vurdere om de ønsker å overta boet eller be om offentlig skifte for å unngå ansvar. Hvis det er umyndige barn blant arvingene, vil Fylkesmannen bli involvert i fordelingen.
Opprydding i abonnementer og eiendeler
For å unngå unødvendige kostnader bør abonnementer som telefon, internett, aviser og strømmetjenester sies opp. Også medlemskap i treningssentre, foreninger og lignende må avsluttes. Banken stopper automatisk faste trekk som avtalegiroer og eFakturaer.
Dersom avdøde bodde alene, må boligen ryddes og enten overtas av arvinger eller selges. Leide de en bolig, må leiekontrakten sies opp. Mange velger å gi bort klær, møbler og andre eiendeler til veldedige organisasjoner, mens andre ønsker å ta vare på visse ting som minner.
Ta vare på deg selv og de rundt deg
Midt oppi alt det praktiske er det viktig å huske at sorg er en prosess. Det finnes ingen riktig eller gal måte å sørge på, og alle håndterer det forskjellig. Noen trenger tid alene, mens andre finner trøst i å være sammen med familie og venner. Det kan også være godt å snakke med noen som har opplevd det samme, for eksempel gjennom en sorggruppe.
Mange opplever at sorg kommer i bølger – noen dager er tyngre enn andre. Det viktigste er å gi seg selv tid og rom til å bearbeide tapet. Tillat deg å føle på savnet, men husk også at det er lov å le, minnes gode stunder og fortsette videre med livet i ditt eget tempo.
En ting av gangen
Det kan føles uoverkommelig å håndtere alt på én gang, men det viktigste er å ta det steg for steg. Noe må gjøres umiddelbart, mens annet kan vente. Familie, venner og begravelsesbyrået kan hjelpe, og det finnes alltid støtte å få.